Zwangerschap week 2

Zwangerschap week 2

Zwangerschap week 2

Ook in de tweede week van je zwangerschap ben je eigenlijk nog niet echt zwanger. Maar in de tweede week kan al wel de bevruchting plaats vinden…

Kans om zwanger te worden

In de tweede week na de eerste dag van je laatste menstruatie heb je de grootste kans om zwanger te worden. Vooral ergens tussen de 9e en 14e dag na de eerste dag van je laatste menstruatie heb je de grootste kans dat er een eitje bevrucht wordt. Niet elke menstruatiecyclus is hetzelfde. De ene vrouw heeft een langere cyclus dan de andere. Daarmee hangt ook het moment van de eisprong samen. Omdat die variatie er is, kan er ook eerder of later nog bevruchting van een eicel plaatvinden.

Veel vrijen en vooral ontspannen

Als je graag zwanger wilt worden, dan kan seks met je partner anders worden. Het is een spannend idee, dat er uit jullie daad een kindje kan ontstaan, dat geeft een intens gevoel. Maar als je het te graag wilt, dan kan seks ook als een verplichting gaan voelen, met alleen dat doel voor ogen. Probeer dat te voorkomen. Zoals met veel dingen is de wens en de intentie belangrijk. En daarna is het goed om de uitkomst los te laten. Er zijn zoveel verhalen bekend waarbij een baby zich pas aandiende op het moment dat een koppel alle hoop had opgegeven en uiteindelijk ‘losliet’. Die ontspanning lijkt wonderlijk genoeg een effect te hebben op de bevruchting.

De eisprong

Aan het begin van week twee is de eicel, die straks bevrucht kan worden, nog in ontwikkeling. Deze rijpt in een van je eierstokken, tot zij klaar is voor de eisprong. Dat rijpen van de eicel vindt plaats in een met vocht gevuld blaasje, follikel genoemd. Tijdens de eisprong, waarschijnlijk ergens deze week, barst het blaasje open en komt de eicel in de eileider terecht. Daar kan ze maximaal 24 uur overleven om bevrucht te kunnen worden. Sommige vrouwen, die in goed contact staan met hun lichaam, kunnen hun eisprong voelen. Dit kan een lichte kramp in de onderbuik geven. Ook kan het libido van een vrouw rond de eisprong wat hoger zijn dan in de rest van de maand.

Slijmprop en baarmoedermond

Het grootste deel van de maand is je baarmoedermond afgesloten door een slijmprop. Daarmee houdt het alles buiten de baarmoeder, wat daar niet in thuishoort. Alleen tijdens de dagen rond de eisprong, ook wel ovulatie genoemd, wordt dat slijm van de slijmprop waterig en kunnen zaadcellen erdoor. De zaadcellen kunnen wel tot drie dagen in leven blijven in de vagina van een vrouw. Een paar dagen voor de eisprong vrijen kan dus ook tot een zwangerschap leiden. Soms kan het week worden van de slijmprop een lichte afscheiding geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.