Zwangerschap week 4

Zwangerschap week 4

Zwangerschap week 4Zwangerschap week 4, je bent nu misschien zwanger. Ben je niet ongesteld geworden deze week? Dan zou je best eens zwanger kunnen zijn. Is je zwangerschapstest positief, dan ben je nu al 4 weken zwanger. Gefeliciteerd!

De groei van je baby

Het kleine stipje in je buik groeit nu super snel en heeft zich inmiddels al vermenigvuldigd tot duizend cellen. Die cellen hebben onderling alle taken al verdeeld: een groep cellen, die ook wel de embryonale knoop wordt genoemd, zal er voor zorgen dat de baby wordt gevormd. Een andere groep zorgt voor de vorming van de placenta die je kind negen maanden lang van voedsel zal voorzien. En de laatste groep vormt de vliezen.

Voorbereiding van je lichaam

Door een slijmprop wordt nu de baarmoederhals afgesloten. Ook worden de spieren van de baarmoedermond soepeler. Onder het slijmvlies komen bloedvaten naar boven, zodat alle belangrijke voedingsstoffen makkelijker bij het vruchtje kunnen komen. Kortom: je lichaam is hard aan het werk om van je baarmoeder een veilig plekje te maken waarin je baby zich de komende 8 maanden kan ontwikkelen.

Hormonen

Misschien heb jij wel helemaal geen test nodig om te weten of je zwanger bent. Je kunt je namelijk al een beetje misselijk voelen en last hebben van gespannen borsten. Ook kan je misschien merken dat je prikkelbaarder bent. Het zijn ook gekke dingen, die hormonen die door je lijf gieren. Maar om het zeker te weten is het altijd goed om een zwangerschapstest te doen.

Zwangerschapstest

Als je nog niet met je menstruatie bent begonnen, maar je het ondertussen wel zou verwachten, is het tijd om een zwangerschapstest te doen. Je kunt zelfs op de dag dat je jouw menstruatie verwacht al testen of je zwanger bent. Er zijn verschillende merken zwangerschapstesten te koop en deze zijn allemaal behoorlijk betrouwbaar. Maar vergeet niet de gebruiksaanwijzing goed door te lezen en vooral vanaf welke dag je de test kunt doen. Dit kan namelijk verschillen per test. Elke twee dagen verdubbelt de waarde van het zwangerschapshormoon in je urine zich. Daarom is de uitslag van de test als je een paar dagen wacht betrouwbaarder.

Veranderingen in je spijsvertering

Je spijsvertering werkt beter als je zwanger bent. Je lichaam haalt meer voedingsstoffen uit je eten dan voorheen. In de eerste drie maanden van je zwangerschap zal je lichaam een voorraadje gaan aanleggen van voedingsstoffen en vetten. Welke voedingsstoffen heb je nu extra hard nodig in deze periode? Je kan eten volgens de schijf van vijf en deze naar je eigen wensen en voorkeuren afstellen. Maar vooral is het belangrijk om heel veel groente en fruit te eten. Je hoeft niet meer te eten dan je gewend bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.